31 Mayıs 2012 Perşembe

Çatı Arası Yaşamı...

Çatı Arasında Kurulan Yaşam Alanları...




Kimiz için küçüklüğümüzden bu yana korkutularak baktığımız bir mekan. Kimimiz içinde sıcak bir sığınak olur çatı araları. 




Eski ahşap evlerde çatılar genellikle ailenin eski eşyalarının depolandığı alanlar halini alıyorlardı. Oysa ki gelişen dünya düzeninde şimdi çatılar ve çatı araları son derece kullanışlı ve keyif verici mekanlar halini aldı. 





Dubleks daire yerleşimi göz önüne alındığında üst kat diye tabir ettiğimiz çatı araları ev sahipleri için bir yatak odası, çalışma odası hatta büyük bir kütüphane oluşturulabilecek mekanları yaratmak için fırsat alanları oluşturur. 
Daire içerisinden ulaşılan bir teras veya küçük balkonlar yaz akşamları için arkadaş ve aile ortamında ferahlama noktaları yaratırlar. 






Eğer teras veya balkonunuz yoksa da özel firmalardan temin edebileceğiniz çatı pencereleri ile mekanın içerisine hem hava hem de ışık alışverişini sağlayabilirsiniz.






Çatı yapısı gereği bir çok yapı elemanı içerdiğinden aslında görsel olarak iyi bir işçiliği yok sa korkunç derecede kötü görünebilecek bir yapı elemanıdır. Ancak ufak tefek oynamalarla ve görsel algıdaki seçiciliğin kullanılması ile bu hatalar görülmeyecek düzeye hatta güzel bir görüntüye bile dönüştürülebilir.






Beyaz renk ve lake cilanın uygulandığı bu örneklerde çatı kırımlarının ışık ile yarattığı doğal gölgeler daha bir anlamlı ve doğal bir görüntü yaratıyor. Tüm bunların yanında çatı araları büyük boşluklar oluşturmasının yanı sıra tavanındaki eğimlerden dolayı yerinde özel çözüm ve ölçüler ile dekore edilmesi gereken mekanlardır. Bu nedenden dolayı iyi bir mobilya ustası ile harika sonuçlar elde edebilirsiniz.






Çatıyı oluşturan malzemeniz ahşap değilse ki şehir hayatında bir apartmanın üst katında bunu yakalamak oldukça güç bir çoğumuzun ki gibi betonarme bir yüzeye sahipseniz. Tavan'ın aksine zeminde ahşap rengi parke ile sıcak bir ortam yakalamanız kolay olacaktır. boydan boya yapılan gömme dolaplar duvarlarınızda süreklilik sağlayacağı gibi aynı zamanda büyük bir boşluk olan çatı aranız için mekan sınırlarını belirleyen elemanları da oluştururlar.





Sürekli çatılardan bahsettik tabii bu çatılara çıkmak için kullandığımız merdivenlerimiz ve bunların altlarını da unutmamak lazım. Gerçi İngilizler'in inancına göre merdiven altından geçmek uğursuzluktur ama :) biz seviyoruz merdiven altlarını hele ki evimiz biraz da küçükse her tarafını seviyoruz evimizin :).
Buradaki örnekteki gibi merdiven altları kütüphane , çalışma alanı ya da bulunduğu konuma göre vestiyer , depo, giyinme odası bile olabilir..






Çatılar ayrıca mevcut durumu ile kullanılmak zorunda olan mekanlar değillerdir. Güzel dekoratif malzemelerin yardımı ile ek mertekler, lambri kaplamalar, fugalar yapabileceğimiz yüzeylerdir. lambri uygulaması ile yapacağımız asma tavan ile değişik formlarda yüzeyler oluşturabiliriz tavanlarda.












Çatı araları çocuklar için korkunç bir mekan olabileceği gibi kendi dünyalarına ait yatak odaları ve küçükler için oyun odaları da olabilirler.
Böylelikle biz büyükler alt katta yaşarken çocuklarda kendi dünyalarında oyuncakları ile üst katta hoşça vakitlerini geçirirler.









Yeni bir yazı da görüşmek üzere.... :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder