18 Mart 2012 Pazar

...1BOYOZ1ÇAY...


1 BOYOZ 1 ÇAY






Eee İzmire gidilirde Boyoz Çay Yumurta yapılmaz mı ?
 İzmire yaptığımız bu küçük hafta sonu kaçamağı sayesinde 
boyoz çay ve yumurta muhteşem 3 lüsünü deneyimleme şansımız oldu. 
Ve gördük ki İzmirin bir çok semtinde fırınlarda ve  kapalı arabalarda yumurta ile birlikte satılan bu nefis lezzet özellikle sabahları çay ile birlikte yendiğinde izmirliler için Gevrek bizim için simit ile yarışır niteliktedir. Bununla beraber sabahları fırınların önünde kuyruk oluşmasına neden olan bu lezzet sırf sabahları değil  günü her saatinde gece bar çıkışında akşam 5 çayında her saat tüketilen ve sevilen  bir yiyecektir izmirliler için. 


Boyoz nedir diye biraz sorup soruşturusak. Alsancaktaki Dostlar fırınından Tarihini öğrendik. Meğerse 1400'lü yılların sonlarına doğru İspanyollar tarafından İzmire getirilen bir lezzetmiş Boyoz. Ama bizim İzmirliler çok sevmişler Boyozu hiç bırakmamışlar o tarihten itibaren. Teşekkür ederiz Seferad Yahudileri. Elinize sağlık. Boyozun Gerçek adı da Latince Kökenli olup " bollos" diye yazılmaktadır. Ancak İspanyolca "LL " "Y" diye okunduğundan "Boyoz" denmektedir.


Biraz da tarifini yaparsak Boyoz için Öncelikle hamur yoğrulup top şekline getirilip 2-3 saat tavada dinlendirilir.
Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre
 daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir.
Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve
küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir.
Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına
içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur.
 Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır. 

Bukadar bilgiden sonra Pazar kahvaltısı için Ben Boyozumu yemeğe gidiyorum. Herkese Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder